Starten met petanque

Foto van een petanqueset.

Wat heb je nodig? Vooral goesting! De rest komt vanzelf.

Zelfs als je nog nooit gespeeld hebt, zelf geen ballen hebt maar het eens wilt proberen ben je welkom aan Den Egger. Er is altijd wel iemand die een extra set kan uitlenen. Onze speelmomenten vind je hier.

Indien je een keer of drie geproefd hebt van dit geweldige spel en de microbe je te pakken heeft kan je lid worden van de club. Je schaft je een set van 3 ballen aan en daarvoor moet je niet al te diep in je geldbeugel tasten. Er zijn reeds sets van 15€ op de markt. Gaandeweg zal namelijk duidelijk worden welke ballen best bij je speltechniek passen. En dan kan je voor een betere uitvoering alsnog wat dieper tasten.

Wat het spel zelf betreft zijn de spelregels niet al te moeilijk. Simpelweg komt het hierop neer; twee teams van twee spelers met elk 3 ballen (doublette) of van drie spelers met elk 2 ballen (triplette) trachten beurtelings hun bal het dichtst bij het kleine balletje (“cochonnet” of “but” genoemd) te plaatsen. Het team dat het verst verwijderd is van de cochonnet blijft aan de beurt tot ze zelf ‘in het punt liggen’ (het dichtst bij de cochonnet). Dan is het andere team weer aan de beurt. Als alle 12 ballen geworpen zijn worden de punten van het winnende team geteld. Elke bal die dichter dan de bal van de tegenstander ligt is een punt. Het spel is uit bij 13 punten.

Grosso modo kan je spelers in 3 categorieën onderverdelen naargelang hun meest in het oog springende vaardigheden. Je hebt ‘pointeurs’: zij die hun bal het best zo dicht mogelijk bij de cochonet plaatsen, en ‘tireurs’: zij die de bal kunnen wegschieten. En middenspelers of ‘milieus’, die een beetje kaas van beide gegeten hebben. Voor elke vaardigheid zijn er ballen die daar best bij passen; hardere, zachtere, eerder een kleine maat of beter een grotere.
Maar dat zijn wijsheden die onze ervaren spelers graag met jullie gaan delen. Belangrijkste is die eerste drempel oversteken en verschijnen aan het petanqueveld!

Wil je automatisch op de hoogte blijven

van het laatste nieuws van onze club?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!