Historiek

Petanquespelers in actie.

Het was Ludo Wollants die in 2010 besloot samen met z’n schoonbroer Eddy Smets petanque in onze stad op de kaart te zetten. Den Egger werd gekozen als grondgebied om initiatielessen te geven aan geïnteresseerden.

In samenspraak met het toen al bestaande stadsproject “Samen Bewegen”, kreeg dit initiatief gestalte, zowel in Scherpenheuvel als in Averbode. Op deze laatste locatie speelde men aanvankelijk op het terreintje achter de stadsbibliotheek. Iedereen, jong en oud, getraind of ongetraind was welkom.

Bij de start waren er helemaal geen afgebakende petanqueterreinen. Koorden werden gespannen op de wegeltjes nabij de parking en gaven alzo de begrenzing van de speelvelden aan.

Deze “petanqueinitiatie” werd de jaren nadien herhaald en groeide uit tot een vast item binnen “Samen Bewegen”. Het had zodanig veel succes dat verschillende mensen besloten op geregelde tijdstippen deze sport te gaan beoefenen. Er werd verkregen dat de stad zeven dolomietterreinen naast Den Egger aanlegde.

Deze groep verenigde zich onder leiding van Felix Renders. De locatie “Den Egger” werd de thuisbasis voor hun sport. Felix wist een aantal parasols op de kop te tikken, waardoor we wat primaire bescherming tegen zon en regen kenden. Rosa Janssens droeg (en draagt nog steeds) zorg voor wat versnaperingen en een koffietje om de pauze mee op te vullen. Willy Weckx zorgde in deze beginperiode voor de vorming van de teams en bracht wat basistactiek binnen. Iedereen was welkom, er moest niet op voorhand verwittigd worden of men kwam, wat de spontaniteit vergrootte. Ook nu is iedereen vrij om te komen wanneer dat voor hun past.

Met de komst van Lobosspelers Willy Scheepmans en Flor Deprez werden de terreinen gefreesd en kregen ze een toplaag van blauwe kiezel.

De groep van spelers is in de loop der jaren alleen maar gegroeid. Af en toe verdwenen deelnemers door verhuizing of overlijden, maar een grote groep vindt ondertussen een vaste plek in dit sportgebeuren.

Danny Heylen begreep dat het nut kon hebben om deze spontane activiteit een meer officieel karakter te geven. Hij werd de gangmaker van de oprichting van de feitelijke “Petanquevereniging Den Egger”. Zo kent de club nu een vertegenwoordiging in de sportraad en is ze ook lid geworden van de Petanque Federatie Vlaanderen (PFV).

En uit deze recreantengroep die “PC DEN EGGER” in de feiten is ontpopten zich ondertussen twee competitieploegen (Den Egger 1 en 2) die beide deelnemen aan de regionale “Hagelandse Petanque Competitie”.

Eind juni 2023 telde PC DEN EGGER 67 leden en hun aantal blijft maar groeien!

Reclamebanner

Wil je automatisch op de hoogte blijven

van het laatste nieuws van onze club?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!